Sposób przygotowania:
Pstrąg w marynacie śliwkowej:
Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka a jeszcze się nie rozpadnie . Dodać powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Odłożyć 2 łyżeczki sosu . Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga .Zostawić w lodówce na godzinę . Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano . Śliwkę przeciąć na pół , usunąć pestkę ,posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego , położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu . Po chwili obrócić i chwilę smażyć. Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu .
Pani zima
Luśka
Henia
przysmak
Babciagramolka
Mylisz się - na smak. Do tej pory robiłam w sosie Teriyaki albo w angielskim sosie Plum Sauce ( zresztą tao-Tao też ten sos ma ) . A teraz zrobiłam swój domowy sos śliwkowy i użyłam go jako marynaty i dodatku .
I nie jestem w takim doprawianiu ryb, mięs czy drobiu osamotniona .Spróbuj .
zewa
Babciagramolka
On wcale nie jest na słodko- pikantny bardzo- a ryba pyszna
zewa
No to przy najbliższej okazji postaram się wypróbować.
Babciagramolka
Nie musisz robic sosu - spróbuj kupić na początek mały ( w saszetce ) Teriyaki - jest pyszny- można go jak ketchup stosować też .
Tit
Babciagramolka
Nie - do potrawy potrzebne jest 1,5 dużej śliwki. Pół kroi się do marynaty .Całą przekraja na dwie połówki i obsmaża koło ryby , a potem podaje z nią - to sa dwie porcje ( tyle ile kawałkoów ryby )