Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pstrąg w marynacie śliwkowej:

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ryby u mnie nabierają różnych smaków .

Pstrąg w marynacie śliwkowej:

Składniki:

Pstrąg w marynacie śliwkowej:

 

  • 2 kawałki fileta z pstrąga
  • 1,5 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 1,5 śliwki dużej ( rengloda lub podobna )
  • sos sojowy
  • 1/6 szklanki wody
  • miód
  • pasta z papryczek chili
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w marynacie śliwkowej:
Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka a jeszcze się nie rozpadnie . Dodać powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Odłożyć 2 łyżeczki sosu . Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga .Zostawić w lodówce na godzinę . Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano . Śliwkę przeciąć na pół , usunąć pestkę ,posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego , położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu . Po chwili obrócić i chwilę smażyć. Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu .