robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Pstrąg w migdałach.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można podać na świąteczny obiad jak i bez okazji. Podawać z krokietami ziemniaczanymi,frytkami lub pieczonymi ziemniakami przepis na 4 osoby

Pstrąg w migdałach.

Składniki:

Pstrąg w migdałach.

 

  • 4 szt pstrąga średniej wielkości.
  • Pół szklanki oleju.
  • 1.5 kostki masła.
  • 2 duże cebule.
  • sok z cytryny.
  • sól i pieprz do smaku,jak kto woli,można dodać gotową przyprawę do ryb.
  • 5dkg migdałów łuskanych.
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby.
  • dodatki
  • frytki lub krokiety ziemniaczane.
  • Można też podać z ziemniakami pieczonymi.

Sposób przygotowania:

Pstrąg w migdałach.
Pstrąga patroszonego oskrobać z łuski,usunąć oskrzela i oczy.
dobrze wypłukać,obsuszyć papierowym ręcznikiem.
Nasolić popieprzyć obłożyć pokrojoną w półksiężyce cebulą całość skropić cytryną.
odstawić na pół godzinki.
Migdały pokroić w kostkę,wsypać na suchą patelnię uprażyć na złoty kolor uważając żeby się nie przypaliły.
Na końcu dodać masełka,będzie do polania ryby.

Zdjąć cebulę z ryby, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej,rozgrzać ,gdy tłuszcz jest już gorący,układać ryby i obsmażyć z dwóch stron,pod koniec dodać masło, i dusić na wolnym ogniu jeszcze parę minut.
wyłożyć na półmisek,polać masłem z uprażonymi migdałami.

Zdjęcie dodam 17 kwietnia proszę o cierpliwość.