jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pstrągi w płatkach migdałowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Chrupiące płatki, delikatna ryba o pietruszkowo- maślanym smaku- to propozycja na Świąteczne danie, ale nie tylko.

Pstrągi w płatkach migdałowych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrągi w płatkach migdałowych

SKŁADNIKI;

Sposób przygotowania:

Pstrągi w płatkach migdałowych

ETAP 1

Pstrągi w płatkach migdałowych
Natkę pietruszki siekamy

Ryby dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowe przedkładamy do naczynia żaroodpornego w którym będą pieczone. Czosnek obieramy, natkę pietruszki drobno siekamy.

ETAP 2

Pstrągi w płatkach migdałowych
Przygotowujemy pietruszkowe masło

Miękkie masło łączymy z większą częścią pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Tak przygotowane dzielimy na dwie części.

ETAP 3

Pstrągi w płatkach migdałowych
Ro środka ryby nakładamy masło z pietruszką

Pietruszkowe masło wkładamy w środek ryb.

ETAP 4

Pstrągi w płatkach migdałowych
Przed pieczeniem całość posypujemy płatkami migdałowymi

Wierzch ryb posypujemy pozostałą częścią pietruszki oraz płatkami migdałowymi.

ETAP 5

Pstrągi w płatkach migdałowych
Zafoliowane naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika

Naczynie żaroodporne przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie folie zdejmujemy, a ryby pieczemy kolejne 15-20 minut (długość pieczenia zależy od wielkości ryb).