Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pstrąg w pomarańczach z nutą chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny pstrąg to ryba, która często gości na moim stole. Dziś polecam pstrąga w słodko-ostrym wydaniu: z pomarańczami i nutą chili.

Pstrąg w pomarańczach z nutą chili

Składniki:

Pstrąg w pomarańczach z nutą chili

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w pomarańczach z nutą chili
Pomarańcze parzymy, czyścimy. 1,5 pomarańczy kroimy w plasterki lub półplasterki, pozostałą połówkę odkładamy.

Pstrągi sprawiamy i oczyszczamy. Rybę w środku i na zewnątrz przyprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą chili, skrapiamy sokiem z odłożonej połówki pomarańczy. Masło łączymy z chili. Do środka ryby wkładamy masło z chili i natkę pietruszki (po pół pęczka na rybę). 

Pstrągi układamy na kawałkach folii aluminiowej (każdego osobno), obkładamy pomarańczami, zwijamy folię. Pstrągi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 25 minut. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.