Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Pstrąg z duszonymi pomidorkami :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjnego pstrąga na masełku można dosmaczać na różne sposoby .Dziś podałam go z duszonymi pomidorkami cherry na ostro.

  Pstrąg z duszonymi pomidorkami :

Składniki:

Pstrąg z duszonymi pomidorkami :

 

  • 2 porcje filetu z pstrąga ze skórą
  • 10 pomidorków cherry
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • garść pokrojonego kopru
  • olej
  • masło ( najlepiej klarowane )
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 2 cytryny
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z duszonymi pomidorkami :
Filet z pstrąga ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn . Posypać grubo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut . Wyjąć odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać klarowane z klarowane masło zmieszane z kilkoma łyżkami oleju i usmażyć na nim filety na rumiano z obu stron ( ostrożnie przewracać bo pstrąg jest bardzo delikatny ). W czasie kiedy ryba się smaży pokroić na ćwiartki pomidorki i na małej patelni obsmażyć delikatnie mieszając na 2 łyżkach oleju. Dorzucić koper i natkę . Zamieszać . Posolić i posypać pieprzem . Podawać z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) z wody obkładając pstrąga podsmażonymi pomidorkami . Dekorować natką pietruszki i świeżymi pomidorkami .