Sposób przygotowania:
Pstrąg z duszonymi pomidorkami :
Filet z pstrąga ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn . Posypać grubo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut . Wyjąć odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać klarowane z klarowane masło zmieszane z kilkoma łyżkami oleju i usmażyć na nim filety na rumiano z obu stron ( ostrożnie przewracać bo pstrąg jest bardzo delikatny ). W czasie kiedy ryba się smaży pokroić na ćwiartki pomidorki i na małej patelni obsmażyć delikatnie mieszając na 2 łyżkach oleju. Dorzucić koper i natkę . Zamieszać . Posolić i posypać pieprzem . Podawać z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) z wody obkładając pstrąga podsmażonymi pomidorkami . Dekorować natką pietruszki i świeżymi pomidorkami .