SUPERPRZEPIS

Pstrąg z Koperkiem

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Pstrąg z Koperkiem Więcej zdjęć (3)

Jak to u mnie bywa na mym stole zawitała ryba :-)

Składniki:

Pstrąg z Koperkiem

 

  • 400g pstrąg świeży (płat ze skórą)
  • 9 gałązek koperek(umyć,osuszyc i posiekać)
  • sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
  • sok z jednego plastra cytryny (1cm)
  • 2 kawałki folia aluminiowa
  • olej do wysmarowania folii
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki stołowe śmietana 18%
  • 3 łyżeczki majonez(winiary)
  • 1 łyżka koperek (posiekany)
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Pstrąg z Koperkiem
Rybę porządnie umyć pod bieżącą wodą,osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół.
Skropić cytryną,posolić i popieprzyć z obu stron-posypać koperkiem.

Ułożyć porcje na kawałkach folii wysmarowanych olejem i zawinąć.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) 25 minut.

W miedzy czasie jak ryba się piecze mieszamy śmietanę z majonezem.Dodajemy posiekany koperek,lekko solimy i pieprzymy.Podajemy jako dodatek do ryby zeby nie była za sucha...

Rybę podałam ze szparagami, młodymi ziemniakami i sałatką.
Pstrąg z Koperkiem
Rybę porządnie umyć pod bieżącą wodą,osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół. Skropić cytryną,posolić i popieprzyć z obu stron-posypac koperkiem.
Pstrąg z Koperkiem
Ułożyć porcje na kawałkach folii wysmarowanych olejem i zawinąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) 25 minut.

Tagi:

pstrąg