szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pstrąg z patelni grillowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pstrąg smażony na patelni grillowej.

Pstrąg z patelni grillowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z patelni grillowej

 

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z patelni grillowej
Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę. Patelnie grillową rozgrzewamy, zmniejszamy ogień i przekładamy na nią ryby. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron.
Pstrąg z patelni grillowej
Wykorzystałam pstrągi świeże wypatroszone
Pstrąg z patelni grillowej
Natkę pietruszki należy drobno posiekać i włożyć do miseczki
Pstrąg z patelni grillowej
Do pietruszki dodajemy przyprawy i sok z cytryny
Pstrąg z patelni grillowej
Przygotowaną marynatą nacieramy ryby i odkładamy na godzinkę.

Tagi:

pstrąg