eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam chrzanowo musztardową duszoną łopatkę wieprzową. Mięso było kruche i rozpływało się w ustach.

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli

Składniki:

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli

mięso

  • 1.3 kg łopatki wieprzowej

dodatki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli

przygotowanie składników

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli
Opłukaną łopatkę osuszyć papierowym ręcznikiem.

Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie składników cd

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli
Cebule pokroić w kostkę, Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli
Przygotować musztardę, chrzan i przyprawy.

Przygotować w miseczce chrzan i musztardę. Na talerzyk wsypać słodką paprykę, przyprawy do mięs i wieprzowiny.

przygotowanie łopatki

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli
Łopatkę obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

W głębokiej patelni rozgrzać olej obsmażyć mięso z obu stron.

przygotowanie łopatki cd

Chrzanowo musztardowa łopatka Eli

Do obsmażonej łopatki dodać cebulę, czosnek chrzan, musztardę i przyprawy. Całość chwilę smażyć razem. Podlać mięso wodą i dusić aż będzie miękkie. Co jakiś czas podlewać mięso wodą żeby się nie przypaliło. Gotowe mięso wyjąć na półmisek i podzielić na porcje. Powstały sos zmiksować.

Smacznego!

Ja podałam łopatkę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.