Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Pstrąg z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na zwyczajna rybkę, pieczona w piekarniku. Propozycja na bezmięsny obiad.

Pstrąg z pomarańczami

Składniki:

Pstrąg z pomarańczami

 

  • 1 pstrąg w całości
  • 3 ząbki pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 2 listki mięty
  • szczypta rozmarynu suszonego
  • szczypta przyprawy do ryb
  • koperek suszony
  • sól do smaku
  • cytryna - 3 plasterki

Sposób przygotowania:

Pstrąg z pomarańczami
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Opruszamy przyprawą do ryb, solą oraz koperkiem i rozmarynem. Pomarańczę szorujemy, oblewamy wrzątkiem. Ocieramy odrobinę skórki i nacieramy nią srodek ryby. Obieramy z błonek 3 ząbki pomarańczy i wkładamy rybce do brzuszka. Dodajemy liście mięty. Na skórze układamy plastry cytryny. Zawijamy rybę w folię aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz i pieczemy w około 200 stopniach 25-30 minut. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty.