SUPERPRZEPIS

Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną Więcej zdjęć (2)

Domowe, zdrowe i aromatyczne pieczywo- czyli coś, od czego jestem po prostu uzależniona Ten chlebek jest mięciutki i puszysty. Ma pysznie chrupiącą skórkę i ciemny, za sprawą łuski gryczanej miąższ. Polecam!

Składniki:

Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną

Ciasto

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną

Rozczyn

Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać niewielką ilością wody i dodać szczyptę mąki oraz cukru. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na około 20 minut)

Wyrabianie ciasta

Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, łuskę gryczaną i wymieszać. Wlać wodę, rozczyn oraz mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać miękkie masło i dalej wyrabiać, do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Pieczenie i studzenie

Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną
Nacechowanie ostrym nożem wyrośniętego chlebka.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować z niego owalny bochenek. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem spryskać chlebek wodą i nacechować nożem. Piec w 210 st.C około 30 minut (upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos) Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!


Tagi:

chleb