Sposób przygotowania:
Pszenno-żytni chleb z łuską gryczanąRozczyn
Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać niewielką ilością wody i dodać szczyptę mąki oraz cukru. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na około 20 minut)
Wyrabianie ciasta
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, łuskę gryczaną i wymieszać. Wlać wodę, rozczyn oraz mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać miękkie masło i dalej wyrabiać, do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Pieczenie i studzenie
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować z niego owalny bochenek. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem spryskać chlebek wodą i nacechować nożem. Piec w 210 st.C około 30 minut (upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos) Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!