Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pszenny domowy chleb przygotowany na żytnim zakwasie z dodatkiem ostropestu mielonego i płatków jęczmiennych...

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

Składniki:

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

Zaczyn:

  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 2/3 szklanki ciepłej wody

Rozczyn drożdżowy:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

Etap 1

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie
Zaczyn przygotowany z mąki wody i żytniego zakwasu.

Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.

Etap 2

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie
Rozczyn przygotowany z drożdży mleka i cukru.

Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozetrzeć cukrem i mlekiem, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 3

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie
Rozczyn drożdżowy zaczyn woda i mleko dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę, mleko, rozczyn drożdżowy i zaczyn z zakwasem, wymieszać.

Etap 5

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

Chleb piec w 250 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15 minut.

Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb