Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasieEtap 1
Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Etap 2
Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozetrzeć cukrem i mlekiem, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać wodę, mleko, rozczyn drożdżowy i zaczyn z zakwasem, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 250 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15 minut.
Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.