Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z ziarnami i czosnkiem
Mleko podgrzewamy w mikrofalówce, dodajemy cukier, sól i granulowany czosnek, mieszamy aby wszystkie składniki się rozpuściły, gdy lekko przestygną, dodajemy drożdże, które trzeba dokładnie rozetrzeć, uzupełniamy płyn o 2 łyżki oliwy, płynu będzie akurat z rantem szklanki. Do miski wsypujemy mąkę i mieszankę ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, mieszamy łyżką, wlewamy płynną mieszankę, , dokładnie wyrabiamy, wstawiamy wraz z miską do piekarnika nastawionego na 50 stopni, aby masa w cieple zwiększyła swoją objętość. Formę do chleba smarujemy olejem, a gdy ciasto zwiększy swoją objętość, jeszcze je wyrabiamy, aż będzie odstawać od ręki. Przekładamy ciasto do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170-180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Gdy chleb jest rumiany wyciągamy z piekarnika.
evita0007
p.s fajna chałka z niego wyszła :)
p.jola1
Wiem, że ciepły chleb jest zdradliwy, ale dobry, widzę, że to literówka w opisie zdjęcia, miało być na chlebie
iwa643