Sposób przygotowania:
Pszenny chlebek na drożdżach
Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i czekamy aż drożdże się nieco rozpuszczą, następnie wlewamy 0,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody oraz wsypujemy 0,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy drewnianą łyżką - odstawiamy do 5 minut. W tym czasie topimy margarynę a mleko łączymy z pozostałą (1 szklanką) wrzącej wody. Następnie do zaczynu wlewamy stopioną margarynę, dodajemy sól oraz na przemian stopniowo dolewamy mleko z wodą oraz wsypujemy przesianą mąkę - ciągle mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy dodamy już wszystkie składniki to ciasto przerzucamy na blat i zagniatamy do 7 minut. Ciasto ma być sprężyste, w srodku moze być lekko lepkie (nie może być twarde, nie dosypujemy mąki). Po dokładnym wygnieceniu ciasta, kulę smarujemy delikatnie olejem (ok. 1 łyżką oleju smarujemy ciasto dookoła). Przekładamy do plastikowej miski, którą szczelnie owijamy folią spożywczą. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1.5-2h, ja stawiam na krześle obok kaloryfera i owijam dodatkowo kocem. Po tym czasie (ciasto powinno podwoić swoją objętość), przekładamy ciasto na blat, energicznie uderzamy w nie raz ręką (by pozbyć się gazów), a następnie szybko zagniatamy przez 2-3 minuty. Ciasto dzielimy na 2 części (1 nieco mniejsza) i przekładamy je do keksówki i podłóżnej blaszki, które wcześniej smarujemy margaryna i wysypujemy tartą bułką. Blaszki nakrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzine (ciasto powinno wyrosnąć), następnie ciasto nacinamy po skosie, smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180* i pieczemy 30-33minuty. Wyciągamy z piekarnika i na chwilę przykładamy do skórki namoczony przegotowaną wodą jednorazowy ręcznik (skórka będzie dalej chrupka, ale nie będzie się kruszyć przy krojeniu). Chleb od razu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (nie kroimy przed ostudzeniem!!), chleb jeszcze "dochodzi" od swojej temperatury. Chlebek ma pyszną, chrupiącą skórkę i niebywale mieciutki środek - polecam :)