suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ptasie co nieco

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto o konsystencji mlecznej pianki.

Ptasie co nieco

Składniki:

Ptasie co nieco

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja;
  • 4 łyżki cukru;
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej;
  • proszek do pieczenia.
  • Masa:
  • 4 żółtka;
  • 1 szklana cukru;
  • kostka masła;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1 opakowanie galaretki

Sposób przygotowania:

Ptasie co nieco
Z podanych składników upiec biszkopt, w tem 180oC, przez ok 30 min., wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.
Masa: 4 żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru i kostką masła lub margaryny. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1 szklance gorącej, przegotowanej wody. Do masy wlać ostudzoną żelatynę i dodać pianę z białek (do masy można dodać odrobinę kwasku cytrynowego). Gdy masa zacznie tężeć podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Na biszkopt nałożyć najpierw białą część, a potem kakaową masę. W międzyczasie rozpuścić galaretkę i na stężałą masę równo ją rozprowadzić. Włożyć do lodówki na ok 2-3 godziny w celu stężenia wszystkich składników.

Tagi:

biszkopt