Sposób przygotowania:
Ptasie co nieco
Z podanych składników upiec biszkopt, w tem 180oC, przez ok 30 min., wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.
Masa: 4 żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru i kostką masła lub margaryny. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1 szklance gorącej, przegotowanej wody. Do masy wlać ostudzoną żelatynę i dodać pianę z białek (do masy można dodać odrobinę kwasku cytrynowego). Gdy masa zacznie tężeć podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Na biszkopt nałożyć najpierw białą część, a potem kakaową masę. W międzyczasie rozpuścić galaretkę i na stężałą masę równo ją rozprowadzić. Włożyć do lodówki na ok 2-3 godziny w celu stężenia wszystkich składników.
Masa: 4 żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru i kostką masła lub margaryny. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1 szklance gorącej, przegotowanej wody. Do masy wlać ostudzoną żelatynę i dodać pianę z białek (do masy można dodać odrobinę kwasku cytrynowego). Gdy masa zacznie tężeć podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Na biszkopt nałożyć najpierw białą część, a potem kakaową masę. W międzyczasie rozpuścić galaretkę i na stężałą masę równo ją rozprowadzić. Włożyć do lodówki na ok 2-3 godziny w celu stężenia wszystkich składników.