kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ptasie mleczko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mleczko to powstało dzięki pączkom, bo pozostało 12 białek jaj, które wykorzystałam właśnie w taki pyszny sposób.

Ptasie mleczko

Składniki:

Ptasie mleczko

 

  • 12 białek jaj wiejskich
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki żelatyny
  • sok z 1 cytryny
  • duże opakowanie herbatników
  • 1 szkl marmolady

 

Sposób przygotowania:

Ptasie mleczko

ETAP 1:

Ptasie mleczko
Białka jaj dobrze schłodzone ubić z cukrem pudrem

Białka dobrze schłodzone ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić.

ETAP 2:

Ptasie mleczko
Do ubitych białek dodać zimną galaretkę ma być płynna

Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody dodając żelatynę, dobrze rozmieszać i odstawić do wystygnięcia. Zimną płynną galaretkę dodać do białek i lekko ubić. Dodać sok wyciśnięty z cytryny.

ETAP 3:

Ptasie mleczko
Na blasze ułożyć herbatniki i rozsmarować marmoladę

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki i posmarować cienko marmoladą.

ETAP 4:

Ptasie mleczko
Ubite ptasie mleczko wykładamy na herbatniki

Na marmoladę wyłożyć ubite z galaretką i sokiem z cytryny białka i odstawić w zimne miejsce by stężało.

ETAP 5:

Ptasie mleczko
Składniki polewy gotujemy studzimy i polewamy ptasie mleczko

Składniki polewy gotujemy w garnku, studzimy i polewamy ptasie mleczko.Odstawiamy do lodówki.