Sposób przygotowania:
Ptaszynki orkiszowo - jaglane
kaszę przepłukałam na sicie, osączyłam, przełożyłam do garnka. Wlałam mleko i gotowałam ok. 8 minut, ostudziłam. Dodałam olej, jajko, miód i zmiksowałam blenderem na dość gładką masę. Drożdże rozmieszałam w letniej wodzie z dodatkiem cukru - odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły się pienić. Do miski wsypałam mąkę, sól a następnie dodałam masę jaglaną i lekko spienione drożdże - zagniotłam ciasto - będzie dość lepkie, ale nie trzeba go wyrabiać, wystarczy żeby składniki dokładnie się połączyły. Uformowane w kulę ciasto zostawiłam w misce do wyrośnięcia na ok. godzinę przykrywając ściereczką żeby nie wyschło. Wyrośnięte ciasto wyjęłam na posypany lekko mąką blat, zagniotłam i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam wałeczek długości ok. 25 - 30 cm. Przeplotłam jego końce tak jakbym chciała zawiązać supeł. Jeden koniec, ten wystający od góry, uformowałam kuliście - to będzie główka ptaszka. Palcami zrobiłam dzióbek a z odrobiny ciasta przykleiłam oczka. Drugi koniec, ten wychodzący od dołu, spłaszczyłam lekko i nacięłam rozchylając kawałki - to będzie ogonek. Uformowane bułeczki kolejno układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie były gotowe przykryłam je ściereczką i zostawiłam w spokoju na 20 - 30 minut żeby się napuszyły. Posmarowałam je delikatnie żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, przy pomocy miękkiego pędzelka, i posypałam otrębami. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Cukiereczek13
marietta
zewa
jaNina