Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Ptaszynki orkiszowo - jaglane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Właściwie z wyglądu to skrzyżowanie ptaszków i foczek z mąki orkiszowej i kaszy jaglanej z prażonymi otrębami pszennymi - były pyszne!

Ptaszynki orkiszowo - jaglane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptaszynki orkiszowo - jaglane

 

  • 25 g drożdży świeżych albo 7 g suszonych
  • 80 g letniej wody
  • 90 g suchej kaszy jaglanej
  • 160 g mleka - podaję w gramach bo dolewałam do naczynia z kaszą stojącego na wadze
  • 340 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki płynnego miodu
  • do wykończenia - 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki otrąb pszennych prażonych

 

Sposób przygotowania:

Ptaszynki orkiszowo - jaglane
kaszę przepłukałam na sicie, osączyłam, przełożyłam do garnka. Wlałam mleko i gotowałam ok. 8 minut, ostudziłam. Dodałam olej, jajko, miód i zmiksowałam blenderem na dość gładką masę. Drożdże rozmieszałam w letniej wodzie z dodatkiem cukru - odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły się pienić. Do miski wsypałam mąkę, sól a następnie dodałam masę jaglaną i lekko spienione drożdże - zagniotłam ciasto - będzie dość lepkie, ale nie trzeba go wyrabiać, wystarczy żeby składniki dokładnie się połączyły. Uformowane w kulę ciasto zostawiłam w misce do wyrośnięcia na ok. godzinę przykrywając ściereczką żeby nie wyschło. Wyrośnięte ciasto wyjęłam na posypany lekko mąką blat, zagniotłam i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam wałeczek długości ok. 25 - 30 cm. Przeplotłam jego końce tak jakbym chciała zawiązać supeł. Jeden koniec, ten wystający od góry, uformowałam kuliście - to będzie główka ptaszka. Palcami zrobiłam dzióbek a z odrobiny ciasta przykleiłam oczka. Drugi koniec, ten wychodzący od dołu, spłaszczyłam lekko i nacięłam rozchylając kawałki - to będzie ogonek. Uformowane bułeczki kolejno układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie były gotowe przykryłam je ściereczką i zostawiłam w spokoju na 20 - 30 minut żeby się napuszyły. Posmarowałam je delikatnie żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, przy pomocy miękkiego pędzelka, i posypałam otrębami. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Ptaszynki orkiszowo - jaglane
kaszę ugotowałam na mleku a po ostudzeniu zmiksowałam z jajkiem i olejem
Ptaszynki orkiszowo - jaglane
zagniecione i wyrośnięte ciasto podzieliłam na osiem części
Ptaszynki orkiszowo - jaglane
z każdej uformowałam wałeczek z którego uformowałam bułeczkę
Ptaszynki orkiszowo - jaglane
gotowe bułeczki ułożyłam na blasze a gdy się napuszyły posmarowałam żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypałam otrębami