pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Ptyś truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre, smakują jak żadne

Ptyś truskawkowy

Składniki:

Ptyś truskawkowy

 

  • CIASTO,
  • 20 dag mąki
  • pół kostki masła
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 250 ml wody
  • MASA
  • litr śmietany 30 procentowej
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • galaretka truskawkowa
  • DODATKOWO
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ptyś truskawkowy
CIASTO We wrzącej wodzie roztopić masło, dodać sól. Dodać do tego mąkę i cały czas mieszać. Trochę oziębić i dodać po 1 jajku i mieszać aż się połączą. Nałożyć ciasto do szprycy Na brytfannie zrobić tzw. "różyczki" (jak na ptysie). Włożyć do piekarnika na 20 minut do temp. 200 st. MASA Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukry. Miksować. Następnie wmieszać do tego galaretkę w proszku. Ciastka (ptysie) przekroić na pół. Na jednym nałożyć masę i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.