Sposób przygotowania:
Ptysie
Przygotowanie:
Zagotować wodę z tłuszczem i solą,odstawić.Do wrzącego płynu wsypać całą ilość mąki,szybko ucierać.Zaparzoną masę podgrzać,energicznie mieszając około 5 minut,aż masa będzie gładka,lśniąca; dodawać po 1 jajku ciągle mieszając.
Na posmarowaną blachę kłaść z połowy ciasta łyżką małe kulki w odstępach około 3 centymetrów,a z drugiej połowy formować ciastka podłużne za pomocą tulejki.
Piec w gorącym piecu około 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciastka,a gdy przestygną,przekrajać na pół i wypełnić ptysie kremem z bitej śmietany,złączyć obie połowy i posypać cukrem pudrem.
Ciastka podłużne-eklery wypełnić kremem z bitej śmietany ze świeżymi owocami ( maliny,poziomki),następnie złożyć obie połowy i polukrować pomadą czekoladową.
Zagotować wodę z tłuszczem i solą,odstawić.Do wrzącego płynu wsypać całą ilość mąki,szybko ucierać.Zaparzoną masę podgrzać,energicznie mieszając około 5 minut,aż masa będzie gładka,lśniąca; dodawać po 1 jajku ciągle mieszając.
Na posmarowaną blachę kłaść z połowy ciasta łyżką małe kulki w odstępach około 3 centymetrów,a z drugiej połowy formować ciastka podłużne za pomocą tulejki.
Piec w gorącym piecu około 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciastka,a gdy przestygną,przekrajać na pół i wypełnić ptysie kremem z bitej śmietany,złączyć obie połowy i posypać cukrem pudrem.
Ciastka podłużne-eklery wypełnić kremem z bitej śmietany ze świeżymi owocami ( maliny,poziomki),następnie złożyć obie połowy i polukrować pomadą czekoladową.