2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1492]

Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne ptysie cytrynowo-ajerkoniakowe na słodki podwieczorek czy do porannej kawy ,smakują wybornie....

Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 20 dag maki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 10 dag margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem
Ciasto:



Szklankę wody zagotować ze szcyptą soli i margaryna,dokładnie wymieszać,gotując cały czas powoli wsypywać mąkę pszenną i energicznie ucierać pałką do ciasta aż ciasto zacznie lekko przywierać do ścianek garnka.Wtedy zdjąć z ognia ,zostawić do wystudzenia.Do zimnej masy wsypać szczyptę proszku do pieczenia mieszajac wbijać kolejno po jednym jajku-następne wtedy gdy porzednie sie dobrze połączy z masą . Tak przygotowane ciasto nakładamy do szprycy cukierniczej i na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe ciastka ,dowolnej wielkosci mogą być większe lub mniejsze. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 30 minut.Wyjąć upieczone i wystudzić zimne przekroić poziomo na połówki.





Krem:



Cytrynę wyszorować szczoteczka sparzyć a nastepnie zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć z niej sok. Zimną śmietanę wyciągnąć z lodówki przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno mikserem ze śmietan fiksem, ubijając dolewać powoli ajerkoniak wlać sok z cytryny dodać skórkę cytrynową i dobrze wymieszać .





Przełożenie: Tak przygotowany krem włozyć do szprycy i wyciskać na połowie ciasta przykryć drugą połową ptysia i oprószyc grubo cukrem pudrem. Smacznego:)
Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem
z wody mąki i marygaryny ucieramy czy parzymy ciasto
Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem
następnie wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy dodając szczyptę proszku
Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem
szprycą wyciskamy okrągłe ciastka wkąłdamy do nagrzanego piekarnika
Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem
upieczone ptysie zostawiamy do wystygniecia potem przekładamy kremem