Sposób przygotowania:
Ptysie z wiśniami
Zagotować w garnku 1 szklanke wody z masłem i odrobiną soli. Wsypać mąkę na wrzątek. Szybko ucierać rozbijając grudki mąki. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie gładkie i lśniace. Odstawić garnek z ognia, dodać jedno jajko. Schłodzić, dodać pozostałe jajka. Wycisnąć na blachę, wyłożoną pergaminem i posmarowaną tłuszczem kulki z ciasta.
Piec 35 minut w piekarniku w temp. 200 stop. C. Przeciąć ptysie na połówki, ostudzić. Rozprowadzić mąkę w 2 łyżkach syropu. Zagotować wiśnie w syropie, dodać mąkę. Rozłożyć masę na spodach ptysiów. Wymieszać kawę z 1 łyżeczką wody.Ubić śmietanę, dodać kawę oraz cukier. Napełnić szprycę śmietaną, wycisnąć na wiśnie. Przykryć pozostałymi połówkami, posypać cukrem pudrem i kakao.
Piec 35 minut w piekarniku w temp. 200 stop. C. Przeciąć ptysie na połówki, ostudzić. Rozprowadzić mąkę w 2 łyżkach syropu. Zagotować wiśnie w syropie, dodać mąkę. Rozłożyć masę na spodach ptysiów. Wymieszać kawę z 1 łyżeczką wody.Ubić śmietanę, dodać kawę oraz cukier. Napełnić szprycę śmietaną, wycisnąć na wiśnie. Przykryć pozostałymi połówkami, posypać cukrem pudrem i kakao.