monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ptyśki na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zostało mi trochę parzonego ciasta i tak go wykorzystałam. W sam raz na drugie śniadanko:), ja akurat zjadłam i było zaskakująco smaczne:)

Ptyśki na pikantnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptyśki na pikantnie

 

  • 4 łyżki ciasta parzonego przygotowanego według przepisu na groszek ptysiowy
  • 1 mała cebulka biała
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 plastry wędzonki lub innej wędliny
  • 1 mały serek topiony tylżycki (mały trójkącik)
  • 2-3 łyżki wrzątku
  • 3-4 łyżki startego sera żółtego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej ostrej
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta soli
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka margaryny do smażenia

Sposób przygotowania:

Ptyśki na pikantnie
Na blachę wysypaną mąką ułożyć po 1 łyżce ciasta. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut. W tym czasie obie cebulki drobno posiekać i zeszklić je na roztopionej margarynie. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę umyta i osuszoną paprykę. Chwilkę razem dusić. Wędlinkę pokroić w paseczki i dodać do rondelka. Przesmażyć wszystko razem. Zdjąć rondelek z ognia. Do miseczki przełożyć serek topiony i wlać wrzątek i dokładnie trzepaczką wymieszać,aby serek się rozpuścił. Dodać musztardę i przyprawy i jeszcze raz wymieszać. Przelać do rondelka i postawić na ogień zagotować. Wyłączyć ogień, wsypać ser żółty i mieszać do momentu rozpuszczenia sera. Zdjąć z palnika. Na jeden upieczony placuszek ciasta wyłożyć 3-4 łyżki zawartości rondelka i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Z dwoma pozostałymi postąpić tak samo. Przed podaniem posypać po wierzchu koperkiem i jeść póki ciepłe:) Smacznego Państwu życzę:)
Ptyśki na pikantnie
na blaszkę wyłożyć ciasto i piec 25-30 minut w 200 st
Ptyśki na pikantnie
Do zeszklonej cebuli dodać papryke i chwilę razem dusić
Ptyśki na pikantnie
Do rondelka wrzucić pokrojona w paseczki wędline i chwilę razem smazyć
Ptyśki na pikantnie
Do rozpuszczonego serka topionego dodać musztardę i przyprawy wymieszać i wlać do rondla