Puchar z karmazyna

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zamrożone filety ugotowac w osolonej i ocukrzonej wodzie z selerem, pietruszką i cebulą,

Puchar z karmazyna

Składniki:

Puchar z karmazyna

 

  • 40 dag filetów z karmazyna
  • 2 cebule
  • 15 dag selera
  • 10 dag pietruszki
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szkl wody
  • 1/2 małej puszki zielonego groszku
  • cytryna
  • jabłko
  • 6 łyżek majonzeu
  • 5 dag sera podpuszczkowego
  • 2 jajka
  • zielenian do dekoracji

Sposób przygotowania:

Puchar z karmazyna
Zamrożone filety ugotowac w osolonej i ocukrzonej wodzie z selerem, pietruszką i cebulą, wystudzić w wywarze. Następnie wyjąć, pokroić w dość grube słupki. Z groszku odlać zalewę, włożyć rybę, obrane, pokrajane w cienkie słupki jabłka, obrane, drobno pokrajane cytryny, dodać majonez oraz starty na terce o grubych oczkach ser. Wymieszac produkty ze sobą, przyprawić do smaku. Nałożyć potrawę do kielichów szampańskich, przybrac majonezem, cząstkami gotowanych na twardo jajek i zieleniną. Mocno ochłodzić. W ten sam sposób można przygotować puchar z innych ryb np ze szczupaka, sandacza, makreli.