Sposób przygotowania:
Puchatek jagodowy
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec cukier i dalej miksujemy,następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka,oraz wsypujemy stopniowo mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki. Pieczemy około 25-30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół.Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotowujemy z cukrem z cukrem i cukrem waniliowym w reszcie rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając cały czas chwilę gotujemy odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając,aż powstanie aksamitny krem.Masa śmietanowa: Serek mascarpone mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Śmietanę kremówkędobrze wcześniej schłodzoną ubijamy na sztywno dodają cukier puder a następnie serek wymieszany z czekoladą ,zmiksować dokładnie aby nie było grudek i masa była sztywna.Poncz: Do przegotowanej wody wyciskamy sok z cytryny dodajemy rum oraz cukier puder mieszamy.Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy połową ponczu i wykładamy krem budyniowy ,przykrywamy biszkoptem,znów nasączamy i smarujemy konfiturą jagodową,wykładamy masę śmietanową z czekoladą i posypujemy wierzch ciasta startą gorzką czekoladą .Polecam i smacznego życzę:)
2milutka
kołczu
2milutka
ufff:) Dzięki:)
kołczu