2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Puchatek jagodowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Puchatek jagodowy-puszyste ciasto z aksamitnym kremem i rozkoszną konfiturą jagodową idealne do popołudniowej kawy

Puchatek jagodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puchatek jagodowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem budyniowy:
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 600 ml mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag margaryny lub masła

 

 

  • Poncz:
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki rumu

 

  • Dodatkowo:
  • 200 ml konfitury jagodowej domowej roboty
  • 50 g startej czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Puchatek jagodowy
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec cukier i dalej miksujemy,następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka,oraz wsypujemy stopniowo mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki. Pieczemy około 25-30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół.Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotowujemy z cukrem z cukrem i cukrem waniliowym w reszcie rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając cały czas chwilę gotujemy odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając,aż powstanie aksamitny krem.Masa śmietanowa: Serek mascarpone mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Śmietanę kremówkędobrze wcześniej schłodzoną ubijamy na sztywno dodają cukier puder a następnie serek wymieszany z czekoladą ,zmiksować dokładnie aby nie było grudek i masa była sztywna.Poncz: Do przegotowanej wody wyciskamy sok z cytryny dodajemy rum oraz cukier puder mieszamy.Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy połową ponczu i wykładamy krem budyniowy ,przykrywamy biszkoptem,znów nasączamy i smarujemy konfiturą jagodową,wykładamy masę śmietanową z czekoladą i posypujemy wierzch ciasta startą gorzką czekoladą .Polecam i smacznego życzę:)
Puchatek jagodowy
pierwszym etapem jest upieczenie biszkopta
Puchatek jagodowy
następnie gotujemy budyń i zimny miksujemy z masłem
Puchatek jagodowy
przekładamy ciasto pierwszą warstwą kremu
Puchatek jagodowy
druga warstwa ciasta konfitura jagodowa i masa śmietanowa