Sposób przygotowania:
Pudding morelowy
Morele obrać ze skórki, przekroić na pół wypestkować i ugotować do miękkości w 1/2 szklanki mleka z 5 dkg cukru. Podczas gotowania nie należy mieszać owoców tylko potrząsać naczyniem, aby nie przywarły do dna. Po ugotowaniu morele wystudzić, osaczyć, skropić czereśniówką i odstawić. 1 szklankę mleka zagotować z resztą cukru, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Mąkę rozprowadzić w pozostałej ilości mleka. Do zawiesiny wlać wrzące mleko z cukrem, stale mieszając. Całość przestudzić, po czym mieszając wbić do masy po jednym 3 żółtka oraz dodać łyżkę masła. Na końcu masę połączyć z sztywną pianą z białek. Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać cukrem. Na spód nałożyć warstwę kremu, następnie warstwę moreli, znowu warstwę kremu i tak powinna znaleźć się warstwa kremu. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut na średnim ogniu. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, gdyż pudding opadnie. Podawać na ciepło. Smacznego