Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pudding ryżowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rodzynki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie i odstawić, by napęczniały...

Pudding ryżowy

Składniki:

Pudding ryżowy

 

  • 1 l mleka
  • niepełna szklanka ryżu
  • skórka z cytryny
  • łyżka pomarańczowego lub morelowego dżemu
  • 5 łyżek cukru
  • białko z jajka
  • garść rodzynek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pudding ryżowy
Rodzynki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie i odstawić, by napęczniały. Mleko dokładnie wymieszać z cukrem, włożyć do niego skórkę obraną z cytryny. Ryż opłukać, wsypać do mleka i gotować tak długo, aż powstanie gęsty kleik. Wyjąć skórkę cytrynową, dodać rodzynki i dżem, wymieszać. Ubić sztywną pianę z białka i delikatnie połączyć ją z gorącym kleikiem. Całość przełożyć do salaterki opłukanej zimną wodą. Gdy masa zgęstnieje, odwrócić naczynie dnem do góry i szybkim ruchem wyłożyć pudding na talerz. Podawać z konfiturami, sokami owocowymi lub bitą śmietaną.

Tagi:

ryż jajko jajka