Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z koltecikami ryż-jabłko
Porcję rosołową gotujemy 1 godzinę, po czym przecedzamy i dokładamy: obraną, umytą i otartą na tarce marchewkę i pietruszkę, cebulę obraną i pokrojoną w piórka, czosnek obrany i pokrojony na 4 części. I tak gotujemy 15 min. W między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem a pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. W osobnym garnku gotujemy ryż w osolonej wodzie wg przepisu 15min. Po czym przecedzamy, studzimy i ocieramy na tarce wcześniej umyte i obrane jabłko, dodajemy jajko. Jeżeli masa nie będzie chciała się połączyć można dodać trochę mąki. Formujemy kuleczki, które gotujemy do wypłynięcia i jeszcze przez minutę. Na talerz ubieramy zupę układamy kuleczki, polewamy śmietaną i posypujemy umytą, osuszoną i poszatkowaną pietruszką.