Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Pudliszkowa z koltecikami ryż-jabłko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po prostu trochę inna zupa pomidorowa z ryżem;)

Pudliszkowa z koltecikami ryż-jabłko

Składniki:

Pudliszkowa z koltecikami ryż-jabłko

 

  • 1 porcja rosołowa,
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 średnie jabłko
  • 1 jajo

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z koltecikami ryż-jabłko
Porcję rosołową gotujemy 1 godzinę, po czym przecedzamy i dokładamy: obraną, umytą i otartą na tarce marchewkę i pietruszkę, cebulę obraną i pokrojoną w piórka, czosnek obrany i pokrojony na 4 części. I tak gotujemy 15 min. W między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem a pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. W osobnym garnku gotujemy ryż w osolonej wodzie wg przepisu 15min. Po czym przecedzamy, studzimy i ocieramy na tarce wcześniej umyte i obrane jabłko, dodajemy jajko. Jeżeli masa nie będzie chciała się połączyć można dodać trochę mąki. Formujemy kuleczki, które gotujemy do wypłynięcia i jeszcze przez minutę. Na talerz ubieramy zupę układamy kuleczki, polewamy śmietaną i posypujemy umytą, osuszoną i poszatkowaną pietruszką.