dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pudliszkowa z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pożywna zupa zawsze dobra

Pudliszkowa z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z kurczakiem

 

  • 2 nieduże piersi kurczaka
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki soli czosnkowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 20 dag małych pieczarek
  • ½ papryki chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliczki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z kurczakiem
Mięso umyłam, pokroiłam w kostkę i obsypałam przyprawami. W dużym garnku rozpuściłam masło i podsmażyłam na nim piersi kurczaka. Następnie dodałam cebule pokrojone w pióra. Smażyłam mieszając 5 minut. Po tym czasie dodałam pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojone w kosteczkę pietruszkę i seler. I znowu smażyłam mieszając 5 minut. Ziemniaki pokroiłam w kostkę, pieczarki na ćwiartki a chili w drobniutką kosteczkę i dodałam to wszystko do garnka. Całość zalałam wrzącą wodą i gotowałam do miękkości warzyw. Do kubeczka nałożyłam 2 łyżki koncentratu Pudliszki, rozcieńczyłam zimną wodą (pół szklanki), wlałam do zupy i gotowałam 2 minuty. Całość doprawiłam solą i pieprzem, a na talerzach posypałam pietruszką.
Pudliszkowa z kurczakiem
Kawałki kurczaka i cebulę podsmażyłam na klarowanym maśle
Pudliszkowa z kurczakiem
W następnej kolejności dodałam wszystkie warzywa i pieczarki
Pudliszkowa z kurczakiem
Całość zalałam wrzącą wodą i gotowałam do miękkości warzyw
Pudliszkowa z kurczakiem
Dodanie koncentratu pomidorowego Pudliszki podkręciło smak i wygląd zupy;))