-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Pudliszkowa z meksykańskim temperamentem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniale rozgrzewająca, gęsta i pikantna zupa, która praktycznie sama się robi. Cudowna!

Pudliszkowa z meksykańskim temperamentem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z meksykańskim temperamentem

 

  • 50 dag mięsa mielonego np. łopatki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 listka laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki koncentratu Pudliszki z bazylią
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 papryczka czuszka
  • kilka kropli tabasco
  • sól i pieprz do smaku
  • Składniki na zatrzepkę:
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z meksykańskim temperamentem
Cebulę obieramy i kroimy na drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na łyżce oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy na patelnię mięso mielone i podsmażamy je kilka minut. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę kroimy w słupki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach, paprykę kroimy w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Wszystko wkładamy do garnka, dodajemy także podsmażone mięso, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut. Dodajemy także listek laurowy oraz ziele angielskie. Pomidory w puszki wlewamy do zupy a pozostałe warzywa odsączamy z zalewy (czerwoną fasole dodatkowo płuczemy pod bieżącą wodą) i także dodajemy. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki z bazylią oraz wszystkie przyprawy. Przygotowujemy zatrzepkę - mąkę dokładnie łączymy z wodą aby nie było żadnych grudek, przelewamy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Smacznego!
Pudliszkowa z meksykańskim temperamentem
Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy do miękkości.
Pudliszkowa z meksykańskim temperamentem
Do podsmażonej cebulki dokładamy mięso mielone.
Pudliszkowa z meksykańskim temperamentem
Podsmażone mięso mielone i cebulkę przekładamy do garnka.
Pudliszkowa z meksykańskim temperamentem
Do zupy dodajemy wszystkie warzywa, przyprawy i koncentrat i gotujemy.

Tagi:

mięso