dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pudliszkowy krupnik na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pożywna zupa na poniedziałek

Pudliszkowy krupnik na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowy krupnik na ostro

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 garść suszonych grzybów
  • ¾ szklanki kaszy perłowej drobnej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ średniego selera
  • ½ małego pora
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki poszatkowanej zielonej pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowy krupnik na ostro
Mięso umyłam i włożyłam do garnka, dodałam opłukane grzyby, zalałam zimną wodą (ok. 3 litrów) i zagotowałam. Następnie dodałam kaszę, 2 szczypty soli i gotowałam 5 minut. Po tym czasie dodałam pokrojone: marchew, pietruszkę, seler, por i gotowałam pod przykryciem 10 minut. Dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki . Gdy warzywa były jeszcze lekko twardawe, wyjęłam mięso i zestawiłam garnek z palnika. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam pokrojone w kosteczkę cebulę i chili. Gdy cebula się zeszkliła dodałam koncentrat pomidorowy, czubrycę , sól i pieprz, wymieszałam smażyłam razem ok. 3 minut. Garnek z zupą wrócił w tym czasie na palnik, dodałam do niego podsmażona pikantną masę pomidorowo – cebulową i gotowałam całość do miękkości ziemniaków. Na talerzach posypałam natką pietruszki.
Pudliszkowy krupnik na ostro
Mięso umyłam i włożyłam do garnka, dodałam opłukane grzyby, zalałam zimną wodą (ok. 3 litrów) i zagotowałam
Pudliszkowy krupnik na ostro
Do zupy dodałam pokrojone warzywa: włoszczyznę i ziemniaki
Pudliszkowy krupnik na ostro
Gdy cebula się zeszkliła dodałam koncentrat pomidorowy, czubrycę , sól i pieprz, wymieszałam smażyłam razem ok. 3 minut
Pudliszkowy krupnik na ostro
Do zupy dodałam cebulę, chili z koncentratem pomidorowym PUDLISZKI