Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wieprzowina w karmelu (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na patelni o grubym dnie rozgrzac olej. podsmażyć wieprzowinę na brązowo. Dodać

Wieprzowina w karmelu (Wietnam)

Składniki:

Wieprzowina w karmelu (Wietnam)

 

  • olej do smażenia
  • 750 g pokrajanej w kostkę wieprzowiny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane średnie cebule
  • 1/3 szkl cukru
  • 3/4 szkl wody
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1 posiekane i ubite w moździerzu chili
  • 2 posiekane dymki do przybrania
  • jarzynka

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w karmelu (Wietnam)
Na patelni o grubym dnie rozgrzac olej. podsmażyć wieprzowinę na brązowo. Dodać czosnek, cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Zdjąć z ognia. W rondlu wymieszać cukier z wodą i gotowac na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zagotować, zmniejszyc płomień i gotować aż płyn będzie złotawy. Zdjąć z ognia, dodać sos rybny i sok z limonki. Stawiamy spowrotem na ogniu i szybko mieszać aby usunąć grudki i lekko zagęścić sos. Szybko podgrzać mięso, dodać chili, jarzynkę, na końcu karmel. Smażyć minutę mieszając, aby całe mięso pokryło się karmelem. Przełożyć na półmisek i posypać dymką.