Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pulpeciki aromatyczne (Indonezja)

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, oczyścić z pestek, bardzo drobno

Pulpeciki aromatyczne (Indonezja)

Składniki:

Pulpeciki aromatyczne (Indonezja)

 

  • (4 porcje):
  • 70 dag mielonego mięsa
  • papryczka chili
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek masła
  • pokrojona w paseczki skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól

Sposób przygotowania:

Pulpeciki aromatyczne (Indonezja)
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, oczyścić z pestek, bardzo drobno pokroić. Mięso mielone wymieszać z chili, kolendrą, kurkumą, 1/2 łyżeczki cukru oraz połową siekanej cebuli i czosnku. Przyprawić do smaku solą. Z masy mięsnej uformować w dłoniach niewielkie pulpeciki. Olej rozgrzać na patelni włożyć pulpeciki, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na półmisek, trzymać w cieple. Resztę cebuli i czosnku zrumienić na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Dodać sok z cytryny, sos sojowy i resztę cukru, wymieszać. Porcja-470 kalorii.