Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i delikatne pulpeciki rybne z piekarnika, podane z sosem pieczarkowym. Nie ukrywam, że wyszło pysznie.

Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym

Składniki:

Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym

Pulpeciki:

  • 55 dag fileta z mintaja ( u mnie mrożone )
  • 1 jajko
  • 1 pszenna bułka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • koperek suszony według uznania
  • papryka słodka mielona według uznania
  • lubczyk suszony według uznania

Sos pieczarkowy:

Dodatkowo:

  • szczypiorek według uznania
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym
1. Pulpeciki:

Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Filety z mintaja wraz z bułką mielimy w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Następnie formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej.

2. Pieczenie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy pulpeciki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

3. Sos pieczarkowy:

Gdy pulpeciki się pieką przygotowujemy sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

4. Podanie:

Gorące pulpeciki podajemy z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk pulpecików. Porcja dla 4 osób.

Danie można posypać posiekanym koperkiem.