Sposób przygotowania:
Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym
1. Pulpeciki:
Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Filety z mintaja wraz z bułką mielimy w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Następnie formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej.
2. Pieczenie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy pulpeciki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
3. Sos pieczarkowy:
Gdy pulpeciki się pieką przygotowujemy sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
4. Podanie:
Gorące pulpeciki podajemy z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk pulpecików. Porcja dla 4 osób.
Danie można posypać posiekanym koperkiem.
Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Filety z mintaja wraz z bułką mielimy w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Następnie formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej.
2. Pieczenie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy pulpeciki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
3. Sos pieczarkowy:
Gdy pulpeciki się pieką przygotowujemy sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
4. Podanie:
Gorące pulpeciki podajemy z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk pulpecików. Porcja dla 4 osób.
Danie można posypać posiekanym koperkiem.
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)