Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pulpeciki w porowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne pulpeciki w wyrazistym porowym sosie.

Pulpeciki w porowym sosie

Składniki:

Pulpeciki w porowym sosie

 

  • mięso wieprzowe zmielone - 400 g
  • jajko - 1 szt
  • tarta bułka - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • mąka - 50 g

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w porowym sosie
Sposób przyrządzenia: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso. Solimy i gotujemy. Do wrzątku wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 20 - 25 min na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora. Smażymy ok. 10 minut. Oprószamy mąką. Podlewamy 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów. Gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy chrzan i śmietanę. Doprawiamy do smaku. Polewamy gorące pulpeciki. Podajemy z ulubionymi dodatkami! Smacznego!