iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pulpeciki w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby uwielbiam zbierać, a także jeść w postaci smażonej, na maśle lub smalcu, w sosie i z ziemniakami.

Pulpeciki w sosie grzybowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie grzybowym

 

  • 30 dag grzybów,
  • 1 cebulka,
  • 1/2 kg mięska mielonego wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki śmietany 12 %,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka pietruszki,
  • 1 łyżka szczypioru.

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie grzybowym
Mięso wyrabiamy z jajkami i bułką tartą, solimy, pieprzymy, formujemy pulpeciki, smażymy na złoto. Grzyby smażymy z posiekaną cebulką na oleju, solimy, pieprzymy. Pulpeciki przekładamy do rondla, zalewamy bulionem, dodajemy zioła oraz śmietanę, wrzucamy grzyby, gotujemy 15 min. Podajemy z ziemniakami.