iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pulpeciki w sosie grzybowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W sezonie jesiennym nawet kiedy w lesie jest mało grzybów możemy z nimi przygotować pyszne potrawy bo tylko teraz te dania będą tak smakować.

Pulpeciki w sosie grzybowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpeciki w sosie grzybowym

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie grzybowym

ETAP 1:

Pulpeciki w sosie grzybowym
Wszystkie składniki dodać do jednej miski.

Z pietruszki odciąć twarde łodygi i drobno posiekać samą nać.

Cebulę drobno pokroić i połowę dodać do mięsa mielonego razem z połową posiekanej zielonej pietruszki, bułkę namoczyć i po odciśnięciu dodać też do miski z mięsem, następnie wbić jajko i dodać sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko wymieszać.

ETAP 2:

Pulpeciki w sosie grzybowym
Pulpeciki maja być wielkości orzecha lub minimalnie większe.

Z masy mięsnej uformować małe pulpeciki o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego.

ETAP 3:

Pulpeciki w sosie grzybowym
Pulpety ułożyć jeden obok drugiego w jednej warstwie.

Na głębszej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pozostałą cebulę do lekko zeszklonej cebuli dodać grzyby, posypać wszystko niewielką ilością soli, pieprzu ziołowego i tymianku, całość razem smażyć kilka minut na małym gazie.

Do podsmażonych grzybów dolać na patelnię 2 szklanki wody, dodać 2 listki laurowe i kilka ziaren kolorowego pieprzu i połowę twardych łodyg pietruszki kiedy woda się zagotuje ułożyć delikatnie w niej wszystkie pulpeciki, przykryć pokrywką i gotować kilka minut w trakcie tylko delikatnie potrząsać patelnią, aby potrawa nam się nie przypaliła.

ETAP 4:

Pulpeciki w sosie grzybowym
Na koniec potrawę posypać zieloną pietruszką.

Kiedy pulpety już się uduszą zabielić sos śmietaną ewentualnie mąką, doprawić do smaku i posypać pozostałą pietruszką.