Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie grzybowymETAP 1:
Z pietruszki odciąć twarde łodygi i drobno posiekać samą nać.
Cebulę drobno pokroić i połowę dodać do mięsa mielonego razem z połową posiekanej zielonej pietruszki, bułkę namoczyć i po odciśnięciu dodać też do miski z mięsem, następnie wbić jajko i dodać sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko wymieszać.
ETAP 2:
Z masy mięsnej uformować małe pulpeciki o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego.
ETAP 3:
Na głębszej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pozostałą cebulę do lekko zeszklonej cebuli dodać grzyby, posypać wszystko niewielką ilością soli, pieprzu ziołowego i tymianku, całość razem smażyć kilka minut na małym gazie.
Do podsmażonych grzybów dolać na patelnię 2 szklanki wody, dodać 2 listki laurowe i kilka ziaren kolorowego pieprzu i połowę twardych łodyg pietruszki kiedy woda się zagotuje ułożyć delikatnie w niej wszystkie pulpeciki, przykryć pokrywką i gotować kilka minut w trakcie tylko delikatnie potrząsać patelnią, aby potrawa nam się nie przypaliła.
ETAP 4:
Kiedy pulpety już się uduszą zabielić sos śmietaną ewentualnie mąką, doprawić do smaku i posypać pozostałą pietruszką.
redakcja
iziona
Ja też, zreszta dla mnie obiad musi mieć mięso bo taki mi najlepiej smakuje inne zjadam bo zjadam :)
Marika-