Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowymEtap 1

Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 2

Cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli zeszklić na maśle.
Etap 3

Do cebuli dodać kalarepkę, zrumienić ją.
Etap 4

Kurki oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do kalarepki, usmażyć, lekko doprawić solą i pieprzem. Do grzybów z kalarepką wlać 1 l wody, zagotować.
Etap 5

Do mięsa dodać resztę pokrojonej cebuli, jajko, bułkę tartą, przyprawę w płynie i trochę pieprzu, dokładnie wymieszać.
Etap 6

Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe pulpeciki i wrzucać je do wywaru. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Etap 7

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody.
Etap 8

Zawiesiną zagęścić sos. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.