Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowymEtap 1
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 2
Cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli zeszklić na maśle.
Etap 3
Do cebuli dodać kalarepkę, zrumienić ją.
Etap 4
Kurki oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do kalarepki, usmażyć, lekko doprawić solą i pieprzem. Do grzybów z kalarepką wlać 1 l wody, zagotować.
Etap 5
Do mięsa dodać resztę pokrojonej cebuli, jajko, bułkę tartą, przyprawę w płynie i trochę pieprzu, dokładnie wymieszać.
Etap 6
Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe pulpeciki i wrzucać je do wywaru. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Etap 7
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody.
Etap 8
Zawiesiną zagęścić sos. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.