Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pulpeciki z mielonej wieprzowiny w sosie z tartą kalarepką i świeżymi kurkami. Niby zwykłe pulpeciki, ale w nieco innym, odmienionym, warzywno-grzybowym sosie.

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym

Etap 1

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach kalarepka.

Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 2

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym
Połowa pokrojonej cebuli zeszklona na maśle.

Cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli zeszklić na maśle.

Etap 3

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym
Tarta kalarepka dodana do zeszklonej cebuli i zrumieniona.

Do cebuli dodać kalarepkę, zrumienić ją.

Etap 4

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym
Oczyszczone i pokrojone grzyby dodane do kalarepki i usmażone.

Kurki oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do kalarepki, usmażyć, lekko doprawić solą i pieprzem. Do grzybów z kalarepką wlać 1 l wody, zagotować.

Etap 5

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym

Do mięsa dodać resztę pokrojonej cebuli, jajko, bułkę tartą, przyprawę w płynie i trochę pieprzu, dokładnie wymieszać.

Etap 6

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym

Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe pulpeciki i wrzucać je do wywaru. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.

Etap 7

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody.

Etap 8

Pulpeciki w sosie kalarepkowo-kurkowym

Zawiesiną zagęścić sos. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.