Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym
Ziele angielskie, pieprz, kolendrę i płatki papryki przełożyć do moździerza. Dokładnie utrzeć. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić je na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać utarte przyprawy, zioła prowansalskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, wlać 2 szklanki wody, dodać trochę soli i zagotować. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać posiekany czosnek, jajko, bułkę tartą,pieprz i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, owalne pulpeciki i wrzucać je do gotującego się sosu. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu ok. 15-20 minut. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.