Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pulpeciki w sosie porowo-grzybowo-papryk

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mielone inaczej... tak przyrządzone wprowadzą urozmaicenie do jadłospisu.

Pulpeciki w sosie porowo-grzybowo-papryk

Składniki:

Pulpeciki w sosie porowo-grzybowo-papryk

 

  • mięso mielone - mieszane - 60 dag
  • czerwona papryka i średni strąk
  • por sałatkowy biała część - 3 szt
  • wywar warzywny (może być z kostki) - 3/4 szklanki
  • grzyby leśne - 20 dag
  • kwaśna śmietana - 150 ml
  • oliwa lub olej - 3 - 4 łyżki
  • sucha kajzerka - 1 szt
  • jajo - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól
  • biały pieprz
  • słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie porowo-grzybowo-papryk
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mięso zagniatać z odciśniętą z wody kajzerką, jajkiem i czosnkiem oraz słodką mieloną papryką. Doprawić mięsną masę do smaku solą i pieprzem i jeszcze słodką papryką. Formować z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi niewielkie pulpeciki. Rozgrzać na patelni olej 2 łyżki i podsmażać pulpeciki na złotobrązowy kolor. Pory oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt duże kawałki. Wrzucić do wywaru warzywnego i w tym wywarze gotować około 5 minut. Grzyby ( ja użyłam borowiki i kozaczki) leśne oczyścić, przetrzeć wilgotną szmatką kapelusze, jeśli są duże podzielić na ćwiartki. Na patelnię dodać pozostałą oliwę i wrzucić na rozgrzaną przygotowane grzyby. Podsmażać je tak długo, aż będą koloru złocistego i odparuje z nich woda. Do gorącego wywaru z papryką i porem włożyć podsmażone kulki i grzyby. Przytrzymać kilka minut na ogniu aby zawrzały. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i śmietaną. Ci, którzy lubią sosy bardziej zawiesiste mogą zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Kulki te najlepiej smakują podane z kluskami np. śląskimi, kopytkami, szagówkami, ale nie do pogardzenia są również podane z makaronem.