Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam pyszne, lekkie jak chmurka pulpeciki w warzywnym sosie.

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem

 

  • mięso mielone 250g,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ bułki namoczonej w wodzie,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • śmietana 18% 4 łyżki,
  • mąka 3 łyżki,

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem
Cebulę obieramy i drobno kroimy, mieszamy dokładnie z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Zagotowujemy bulion, wrzucamy warzywa. Następnie dodajemy pulpeciki i gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu pulpeciki wyjmujemy na talerz. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do bulionu i szybko mieszamy aż do połączenia się składników. Masę zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek. Dodajemy mięso i sos gotowy. Podajemy np. z ryżem. Smacznego :)
Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem
Zagotowujemy bulion, wrzucamy warzywa, mieszamy.
Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem
Cebulę obieramy i drobno kroimy, mieszamy dokładnie z mięsem mielonym,
Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem
agotowujemy bulion, wrzucamy warzywa. Następnie dodajemy pulpeciki
Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem
Masę zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek.

Tagi:

mięso