bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pulpeciki wg kamili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Obiad w wykonaniu córki z ksiązki Dzieciaki do kuchni

Pulpeciki wg kamili

Składniki:

Pulpeciki wg kamili

 

  • 500 gr mięso mielone wołowe
  • 1 cebula
  • 2 szt ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułka tarta
  • jajko
  • Sól,
  • pieprz,
  • 1 lyżeczka oregano,
  • 1 łyzeczka papryka słodka
  • 150 gr Makaron penne,
  • 1 cebula,
  • 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy,
  • 250 ml bulion drobiowy
  • bazylia listki
  • łyzeczka oregano
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • cebula,
  • łyzka oliwa z oliwek,
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Pulpeciki wg kamili
Z mielonego, jajka, soli, pieprzu, czerwnej papryki, oregano, czosnku przeciśniętego i bułki tartej zagniesc miesną masę, zrobić malutkie pulpeciki, obtoczyc w bułce tartej i usmażyc na oliwie. Na patelni rozgrzewam łyzke oliwy z oliwek dodaje cebule. Podsmażam, dodaje albo puszke pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu i doprawiam do smaku solą, pieprzem. Podgrzewam. Jelsi jest koncetrat to po skarmelizowaniu go podlałam bulionem zeby sie zrobił sos. Doprawiłam oregano, pieprzem ziołowym i poszatkowanymi kilkoma listkami bazyli. Dodac usmażone pulpeciki wymieszac. Makaron ugotowac al dente wg instrukcji na opakowaniu, gdy sie ugotuje, odcedzic na sitku i można wrzucic do garnka z sosem wymieszac..