Sposób przygotowania:
Pulpeciki z manną i marchewką
Zmielić mięso z piersi kurczaka. Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka) . Zmieszać mięso , marchew, jajko , mannę. Doprawić szczyptą soli , pieprzu i maggi . Uformować 2 większe lub 4 mniejsze pulpety i obtoczyć w mące .Gotować w wywarze warzywnym przez 20 minut ( na małym gazie). * Na bazie wywaru zrobić sos ( np. pomidorowy , koperkowy , cytrynowy ...itp. ). **Można też na wywarze z gotowania pulpetów ugotować zupę .
zbysiowa
Babciagramolka
Troche nieforemne wyszły ale nie chciałam by były twardawe i dałam mniej kaszki - ciężko było utrzymać idealną kulkę . Ale za to delikatne . Polecam - i podpowiadam , ze jak zostaną to można pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do zupy ( np. jarzynowej) którą zrobimy na wywarze z gotowania ) . Zupa robi sie syta a i ciekawie wyglada ( tym razem nie zostało wiec nie moge pokazac jak to wygląda - następnym razem zrobię ).
jaNina