Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpeciki z manną i marchewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Drobiowe pulpety to klasyka . Żeby nie było zawsze tak samo - eksperymentuję .

Pulpeciki z manną i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z manną i marchewką

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( duża)
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1/2 utartej na tarce jarzynowej dużej marchewki ( duże oczka )
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • mąki do oprószenia
  • 1/2 litra wywaru warzywnego ( może być bulion warzywny z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z manną i marchewką
Zmielić mięso z piersi kurczaka. Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka) . Zmieszać mięso , marchew, jajko , mannę. Doprawić szczyptą soli , pieprzu i maggi . Uformować 2 większe lub 4 mniejsze pulpety i obtoczyć w mące .Gotować w wywarze warzywnym przez 20 minut ( na małym gazie). * Na bazie wywaru zrobić sos ( np. pomidorowy , koperkowy , cytrynowy ...itp. ). **Można też na wywarze z gotowania pulpetów ugotować zupę .
Pulpeciki z manną i marchewką
Mielone mięso- utarta marchew-kasza-jajko i przyprawy
Pulpeciki z manną i marchewką
Z wyrobionej masy uformować 4 pul[ety i opbtoczyć w mące
Pulpeciki z manną i marchewką
Ułozyc na omączonej desce( talerzu ) i zostawic na 10 minut
Pulpeciki z manną i marchewką
Gotować we wrzącym wywarze warzywnym ( ok pół litra)