Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięciutkie pulpeciki w aromatycznym sosie porowym ze śmietanką i marchewką. Idealny z ziemniaczkami i surówką.

Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym
Szynkę umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Wrzucić do miski, wbić jajko, doprawić i wsypać płatki jaglane i ryżowe. Wymieszać i odstawić na 10 minut. następnie formować z masy małe kuleczki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 15 minut. Pory oczyścić i posiekać. Wrzucić do rondla. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić wraz z masłem do porów. Przesmażyć. wlać chochelkę wody z gotowania się pulpecików. Dusić 5 minut. W 0,5 szklanki wody rozmieszać mąkę, dodać śmietankę. Wlać całość do rondla, wymieszać i zagotować. Wrzucić osączone pulpeciki, doprawić sos solą i pieprzem (najlepiej białym), dusić całość jeszcze 5 minut. 
Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym
Szynkę umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Wrzucić do miski, wbić jajko, doprawić i wsypać płatki jaglane i ryżowe. Wymieszać i odstawić na 10 minut. następnie formować z masy małe kuleczki i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 15 minut.
Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym
Pory oczyścić i posiekać. Wrzucić do rondla.
Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić wraz z masłem do porów. Przesmażyć. wlać chochelkę wody z gotowania się pulpecików. Dusić 5 minut.
Pulpeciki wieprzowe w sosie porowym
W 0,5 szklanki wody rozmieszać mąkę, dodać śmietankę. Wlać całość do rondla, wymieszać i zagotować. Wrzucić osączone pulpeciki, doprawić sos solą i pieprzem (najlepiej białym), dusić całość jeszcze 5 minut.