Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pulpeciki z mielonej wieprzowej łopatki zapiekane z passatą pomidorową z czosnkiem i mozzarellą. Pomysł na smaczny, mało pracochłonny obiad:)

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą

Składniki:

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą

Etap 1

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą
Zmielona łopatka z cebulą czosnkiem jajkiem bułką tartą i przyprawami.

Łopatkę zmielić, przełożyć do miski. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, czosnek, trochę pieprzu, przyprawę w płynie i bułkę tartą.

Etap 2

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą
Uformowane pulpeciki ułożone w naczyniu do zapiekania.

Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe pulpeciki, układać je w naczyniu do zapiekania.

Etap 3

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą
Pulpeciki w naczyniu do zapiekania zalane passatą.

Passatę doprawić do smaku solą, zalać nią pulpeciki.

Etap 4

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą
Pokrojony w półplasterki ser ułożony na pulpecikach.

Ser odsączyć, pokroić w półplasterki, ułożyć na pulpecikach.

Etap 5

Pulpeciki zapiekane z passatą i mozzarellą

Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Podawać np. z ugotowanym ryżem.