Maje

Maje

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Makaron zapiekany z pulpecikami cielęcymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i proste w wykonaniu danie. Smak pulpecików cielęcych wzbogacają warzywa i roztopiona mozzarella. W połączeniu z makaronem i warzywami stają się one pełnowartościowym daniem dla całej rodziny.

Makaron zapiekany z pulpecikami cielęcymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron zapiekany z pulpecikami cielęcymi

 

  • 1x Mieszanka WŁOSKA Hortex ok. 0,4 -0,5 kg cielęciny

  • kulka mozzarelli
  • jajko

  • 100 ml letniej wody
  • kasza manna 2 łyżki

  • koperek świeży

  • mała cebulka

  • sos pomidorowy

  • makaron np. penne 1/2 opak.

  • parmezan
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z pulpecikami cielęcymi
Cielęcinę i połowę rozmrożonych warzyw zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę,odrobinę koperku, sól, pieprz i wyrobić na gładką masę dolewając po trochu około 100 ml letniej wody. Odstawić do lodówki na 10 min. Ser pokroić lub porozrywać na małe cząstki. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki i nadziewać je mozzarellą. Obsmażyć wszystkie kulki na mocno rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć resztę warzyw. Makaron ugotować all dente. Zeszklić cebulkę i dodać do niej sos pomidorowy z resztą koperku, doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania pokryć warstwą sosu, wyłożyć makaron, warzywa, pulpeciki i resztę pomidorowego przecieru.Posypać parmezanem i zapiekać ok. 20 min. w 180 stopniach. Podawać gorące.
Makaron zapiekany z pulpecikami cielęcymi
Makaron zapiekany z pulpecikami