zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pulpettino - spaghettino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pulpettino spaghettino czyli makaron w sosie z pulpecikami

Pulpettino - spaghettino

Składniki:

Pulpettino - spaghettino

 

  • na klopsiki:
  • 400 g szynki wieprzowej świeżej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 szczypty soli
  • 3 szczypty pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • na sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 300 g sosu spaghetti
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do dań kuchni włoskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka przyprawy maggi
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 paczka makaronu spaghetti
  • woda do ugotowania makaronu
  • sól i olej do wody

 

Sposób przygotowania:

Pulpettino - spaghettino
Wodę na klopsiki wlać do garnka, wrzucić kostki i zagotować. Mięso umyć i zmielić razem z jedną cebulą. Dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i czosnek i wyrobić masę. Formować malutkie kulki i wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 5-6 minut, wyjąc klopsiki z wywaru. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i cebulę i smażyć około 6-7 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, sos spaghetti i pozostałe przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając 3-4 minuty. Do sosu wrzucić klopsiki, wymieszać i zagotować. Ugotować makaron według przepisu, odcedzić, wrzucić go do dużego garnka, następnie wlać sos z klopsikami i wymieszać. Danie nakładać na talerze i posypać natką pietruszki.