Sposób przygotowania:
Pulpety
Bułkę lub chleb zalać mlekiem, aby nasiąknęła. Mięso włożyć do miski, dodać odsączoną bułkę, jajo, rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Z tak przygotowanego mięsa uformować małe kotleciki, najpierw utoczyć małą kulkę, a potem lekko ją spłaszczyć, a potem obtoczyć z obu stron w mące. I SPOSÓB Kotlety wysmażyć na złoto na oleju, a następnie przełożyć do rondelka wraz z tłuszczem ze smażenia, dodać kostkę bulionową, zalać wodą tak, aby przykrywała kotlety i dusić pod przykryciem około 15 minut, a później zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. II SPOSÓB Kotlety wysmażyć na złoto i wraz z tłuszczem ze smażenia Kotlety kłaść na gorącą wodę (tyle wody, by zakrywała kotlety) z dodatkiem 3 łyżek oleju i kostki bulionowej i dusić pod przykryciem około 15-20 minut, a powstały sos podczas gotowania zagęścić rozmieszaną wodą z mąką i ewentualnie doprawić do smaku i zabielić śmietanką.