Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczano serowe Eliprzygotowanie składników
Mortadelę obrać z osłonki i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać mortadelę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze razem przesmażyć.
przygotowanie składników cd
Ser biały rozdrobnić.
przygotowanie składników cd
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Do ziemniaków dodać biały ser, przesmażoną mortadelę z cebulą, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, sól i pieprz.
przygotowanie kotletów
Wszystkie składniki wymieszać i uformować owalne kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.
przygotowanie kotletów cd
Przygotowane kotlety smażyć na oleju z obu stron aż się zrumienią. Smacznego!
Ja podałam kotlety z sosem pieczarkowym. Można je też podać z sosem pomidorowym, koperkowym czy grzybowym.
gusia1000