Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczano serowe Eliprzygotowanie składników

Mortadelę obrać z osłonki i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać mortadelę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze razem przesmażyć.
przygotowanie składników cd

Ser biały rozdrobnić.
przygotowanie składników cd

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Do ziemniaków dodać biały ser, przesmażoną mortadelę z cebulą, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, sól i pieprz.
przygotowanie kotletów

Wszystkie składniki wymieszać i uformować owalne kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.
przygotowanie kotletów cd

Przygotowane kotlety smażyć na oleju z obu stron aż się zrumienią. Smacznego!
Ja podałam kotlety z sosem pieczarkowym. Można je też podać z sosem pomidorowym, koperkowym czy grzybowym.
gusia1000