Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Pulpety w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łatwe, szybkie pulpeciki zanurzone w sosie z przyprawy curry mają ładny żółty kolor oraz lekko ostry smak.

Pulpety w sosie curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie curry

 

  • 25 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała kajzerka (sucha)
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • kasza manna

 

  • Sos curry:
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżki mąki
  • woda z klopsów, w której były gotowane
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie curry
Kajzerkę namoczyć w bulionie, odcisnąć. Włożyć do miski dodać mielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Zagęścić kaszą manna lub tradycyjnie bułką tartą, tak aby dobrze formowały nam się pulpety. W garnku zagotować wodę i lekko osolić. Na wrzątek wrzucać uformowane kuleczki i gotować na małym ogniu przez 6 min. Na rozgrzanym maśle podsmażyć przez 1 min curry, kolejno dodać mąkę i smażyć mieszając ok. 2 minut. Do powstałej zasmażki wlać wodę z pulpetów. Stale mieszając zagotować sos, doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć pulpety i gotować je pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Podawać z ryżem, kaszą czy ziemniakami.
Pulpety w sosie curry
Etap 1 Wymieszać bułkę, mięso, jajko i przyprawy.
Pulpety w sosie curry
Etap 2 Uformowane kotlety wkładać do wrzątku.
Pulpety w sosie curry
Etap 3 Z carry oraz mąki przygotować zasmażkę.
Pulpety w sosie curry
Etap 4 Do przygotowanego sosu wrzucić pulpety.