Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie szpinakowym.
Mięso mielone wymieszałam z kaszą manną,jajkiem,przyprawą do mielonego,curry,vegetą i prażoną cebulką.Opieprzyłam całość i dokładnie wyrabiałam ręką mięsną masę. W międzyczasie wstawiłam w garnku 1 litr wody,by się zagotowała.Rozpuściłam w niej kostki rosołowe warzywne i włożyłam listki laurowe i ziele angielskie. Gdy się zagotowała wrzucałam do niej małe kulki ulepione z masy mięsnej.Wyszło mi ok.45 pulpecików. Lekko zamieszałam drewnianą łyżką.Gdy pulpeciki wypłynęły na powierzchnię gotowałam je 30 minut. W tym czasie opłukałam dokładnie szpinak i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wyjęłam pulpety łyżką cedzakową i przykryłam by nie stygły.Do wywaru wrzuciłam pokrojony szpinak,wsypałam czosnek granulowany i chwilkę gotowałam,po czym wlałam wino białe wytrawne i gotowałam kolejne 5 minut. W malej ilości zimnej wody dokładnie rozprowadziłam mąkę i wlałam do garnka ze szpinakiem.Mieszając chwilę gotowałam,aż sos się zagęścił.Włożyłam z powrotem pulpeciki do sosu i podgrzałam razem. Podałam z makaronem falbanki.
KasiaJulcia