Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Pulpety w sosie curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Robiłam pulpety z różnymi sosami, teraz postanowiłam wypróbować z sosem curry. Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne, myślę że teraz częściej będę je przygotowywać.

Pulpety w sosie curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie curry

 

  • 500 g- mięso wieprzowo-wołowe
  • bułka kajzerka - szt
  • jajko - szt
  • cebula - 1 szt
  • sól i pieprz
  • mąka do obtaczania pulpetów
  • SOS CURRY
  • 2 szkl wody
  • 5 łyżek sosu curry
  • wegeta
  • pieprz
  • sól
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki koperku

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie curry
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć . Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę. Wyrobić dobrze masę mięsną. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące. Wodę wlać do garnka, zagotować. Do wywaru włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu. Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz, podgotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do pulpetów , mieszając doprowadzić do zagotowania. Na samym końcu dodać koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami.
Pulpety w sosie curry
Z masy mięsnej uformowano pulpeciki wielkości orzecha włoskiego
Pulpety w sosie curry
Gotowe pulpeciki obtaczać w mące z każdej strony
Pulpety w sosie curry
Do pulpetów gotujących dodano sos curry ze słoiczka
Pulpety w sosie curry
Sos doprawiony mąką i dodano pokrojony koperek